Rusi hoće hranu iz Lijevča i Potkozarja

Bez autora
Oct 14 2015

Ruska Federacija je zainteresovana za saradnju sa privrednicima iz opština Srbac, Gradiška, Derventa, Laktaši i Prnjavor, zbog čega je potrebno da se udruže i uz posredstvo Vlade RS pošalju konkretne ponude za saradnju. Ovo je rekao na jučerašnjoj tematskoj sjednici u Srpcu ministar-savjetnik Ambasade Rusije u BiH Aleksej Kerestedžijanc. Sjednicu je organizovalo udruženje "Srpsko-ruski most" s ciljem unapređenja saradnje Ruske Federacije i RS, sa naglaskom na regionalno povezivanje privrednika. Posebno smo zainteresovani za uvoz voća i povrća, mesa i mlijeka iz Srpske, ali i drugih proizvoda koji su potrebni našem tržištu. Zahvalan sam političkom rukovodstvu RS što se usprotivilo zapadnim sankcijama prema Rusiji jer to otvara duboku perspektivu jačanja uvoza iz Srpske na naše tržište, istakao je Kerestedžijanc.

Ruska Federacija je zainteresovana za saradnju sa privrednicima iz opština Srbac, Gradiška, Derventa, Laktaši i Prnjavor, zbog čega je potrebno da se udruže i uz posredstvo Vlade RS pošalju konkretne ponude za saradnju.

Ovo je rekao na jučerašnjoj tematskoj sjednici u Srpcu ministar-savjetnik Ambasade Rusije u BiH Aleksej Kerestedžijanc. Sjednicu je organizovalo udruženje "Srpsko-ruski most" s ciljem unapređenja saradnje Ruske Federacije i RS, sa naglaskom na regionalno povezivanje privrednika.

- Posebno smo zainteresovani za uvoz voća i povrća, mesa i mlijeka iz Srpske, ali i drugih proizvoda koji su potrebni našem tržištu. Zahvalan sam političkom rukovodstvu RS što se usprotivilo zapadnim sankcijama prema Rusiji jer to otvara duboku perspektivu jačanja uvoza iz Srpske na naše tržište - istakao je Kerestedžijanc.

Predsjednik udruženja "Srpsko-ruski most" Zdravko Močević rekao je da najviše mogućnosti pružaju energetska oblast, poljoprivreda i turizam, zbog čega je neophodno ukrupniti proizvodnju i tako poboljšati kvalitet kako bi se povećale šanse za uspjeh na ruskom tržištu.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić kazao je da ovih pet opština Lijevča i Potkozarja ima široke mogućnosti za saradnju sa Rusijom.

- Ukoliko narednih godina budu realizovani svi započeti projekti, kao što su izgradnja TE "Ugljevik 3" i završetak hidroelektrane "Mrsovo" kod Rudog, čija je ukupna vrijednost skoro milijardu KM, Rusija će postati najveći investitor u RS - rekao je Đokić i dodao da je spoljnotrgovinska razmjena sa Rusijom u stalnom porastu.

Sjednici su prisustvovali i ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković i ministar prosvjete i kulture Dane Malešević, kao i veliki broj privrednika koji su podržali ideju zajedničkog povezivanja u vidu klastera ili zadruga kako bi na taj način povećali proizvodnju i izvoz.

Suvlasnik preduzeća "FarStar Ogis Medical" iz Srpca Nikola Zatezalo kazao je da ova firma ima kapacitet da godišnje proizvede 10 miliona hirurških maski i šest miliona hirurških kapa. On ističe da kompletnu proizvodnju izvozi na njemačko tržište i dodaje da posluje pozitivno uz velike teškoće.

- Imamo kapacitet za izvoz u Rusiju i zainteresovani smo za ovu vrstu poslovne saradnje, ali je malim firmama teško doći do velikog tržišta - rekao je Zatezalo.

Sastanak

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Gradiška Ljubinko Čakalj predložio je da Vlada RS organizuje zajednički sastanak Privredne komore sa predstavnicima ovih pet opština kako bi odlučili sa kakvom će ponudom za privrednu saradnju izaći pred Ambasadu Ruske Federacije u BiH. On je istakao da je Gradiška najviše zainteresovana za izvoz konfekcije i namještaja, koji u ovoj opštini imaju dugu tradiciju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik